Dziś prezentuję wyśmienity tort z truskawkami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu (masę i biszkopt można samemu zrobić, ale to dużo czasu zajmuje a ja nie narzekam na jego nadmiar :)), idealny jako letni deser.
Składniki, których możecie nie mieć w domu (+tabliczka czekolady, której zapomniałam zrobić zdjęcie)
Śmietankę wlewamy do miski i mocno ubijamy
Uzyskaną masę dzielimy na pół i pierwszą część rozprowadzamy na biszkopcie (warto sprawdzić, czy jest nasączony, jeżeli nie to należy to zrobić).
Około kilo truskawek myjemy, kilka odkładamy w całości, część kroimy na ćwiartki a część na małe kawałeczki.
Połowę tych najmniejszych truskaweczek kładziemy na pierwszą warstwę biszkoptu.
Przykrywamy lekko posmarowanym biszkoptem.
Powtarzamy to, co robiliśmy przed chwilą: kładziemy krem i resztę truskawek, następnie przykrywamy biszkoptem.
Do miksowanego mleka wsypujemy zawartość torebki z kremem do tortów.
Dodajemy 100g masła o temperaturze pokojowej.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kremem smarujemy boki oraz wierzch tortu.
Na tarce z grubymi oczkami ucieramy tabliczkę czekolady w łaty.
Tort dekorujemy truskawkami, które były pokrojone na ćwiartki oraz tymi w całości.
Obsypujemy po bokach czekoladą i gotowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wulgarne komentarze będą usuwane.
Publikacja zdjęć z bloga tylko za moją zgodą