sobota, 30 czerwca 2012

Just delicious: Strawberry cake / post nr100

Dziś prezentuję wyśmienity tort z truskawkami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu (masę i biszkopt można samemu zrobić, ale to dużo czasu zajmuje a ja nie narzekam na jego nadmiar :)), idealny jako letni deser.

Składniki, których możecie nie mieć w domu (+tabliczka czekolady, której zapomniałam zrobić zdjęcie)



Śmietankę wlewamy do miski i mocno ubijamy



 Dodajemy różową  masę śmietanową (cały czas miksujemy) 


Uzyskaną masę dzielimy na pół i pierwszą część rozprowadzamy na biszkopcie (warto sprawdzić, czy jest nasączony, jeżeli nie to należy to zrobić).

Około kilo truskawek myjemy, kilka odkładamy w całości, część kroimy na ćwiartki a część na małe kawałeczki.

Połowę tych najmniejszych truskaweczek kładziemy na pierwszą warstwę biszkoptu.

Przykrywamy lekko posmarowanym biszkoptem.


Powtarzamy to, co robiliśmy przed chwilą: kładziemy krem i resztę truskawek, następnie przykrywamy biszkoptem.


Do miksowanego mleka wsypujemy zawartość torebki z kremem do tortów.

Dodajemy 100g masła o temperaturze pokojowej.

Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kremem smarujemy boki oraz wierzch tortu.

Na tarce z grubymi oczkami ucieramy tabliczkę czekolady w łaty.

Tort dekorujemy truskawkami, które były pokrojone na ćwiartki oraz tymi w całości.

Obsypujemy po bokach czekoladą i gotowe ;)








Visit Facebook and Twitter for more ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wulgarne komentarze będą usuwane.
Publikacja zdjęć z bloga tylko za moją zgodą