niedziela, 6 stycznia 2013

Just delicious: Sushi

Dziś coś z kuchni japońskiej :) Najważniejszymi składnikami sushi są ryż i nori czyli wodorosty. Produkty te można już kupić wszędzie. A co dodać do środka? Ser, jajko, łososia, surimi, paprykę czy wszystko inne co nam smakuje :)


Ryż gotujemy tyle, ile pisze na opakowaniu. Ważne, aby przez cały czas, nawet po ugotowaniu, był lepki, dlatego trzymamy go w garnku zanurzonym w większym garnku z gorącą wodą przykryty przykrywką.



Gorący ryż i wybrane składniki nakładamy na nori. Oprócz smaku sushi powinno ładnie wyglądać dlatego produkty powinny współgrać kolorystycznie, fajnym pomysłem jest dodanie szczypiorku. Następnie zwijamy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki. Podajemy z wasabi lub sosem sojowym.


Moje sushi wyglądało tak, smacznego!

Inne propozycje podania :)







2 komentarze:

  1. ja mam ochote na sushi hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sushi, jednak nigdy nie udało mi się go dobrze przygotować w domu. Z moim domowym sushi zawsze było coś nie tak. Zdecydowanie bardziej wolę dania restauracyjne.

    OdpowiedzUsuń

Wulgarne komentarze będą usuwane.
Publikacja zdjęć z bloga tylko za moją zgodą