4 żółtka
1 całe jajko
40dag mąki
50g masła
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka octu
szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, sól i ogrzane masło
2. W drugiej misce ubijamy żółtka, jajko i łyżkę cukru pudru aż do uzyskania puszystej piany
3. Zawartości obu misek oraz resztę składników dobrze ze sobą mieszamy
4. Formujemy kulę, którą wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę żeby było łatwiej rozwałkować. Jeżeli chcemy zostawić ciasto na dłużej to wkładamy je do lodówkę a na pół godziny przed dalszymi czynnościami wyjmujemy od ogrzania.
5. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy go na bardzo cienko co raz podsypując mąką.
6. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski szerokości około 2 cm i dowolnej długości (nie za długie bo muszą zmieścić się na patelnię). Na środku robimy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec ciasta.
8. Porcjami wkładamy ciasto na patelnię, czekamy dosłownie 20 sekund i przewracamy na drugą stronę. Po obustronnym zarumienieniu wyławiamy i układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
9. Czekamy aż faworki ostygną, posypujemy cukrem pudrem i zabieramy się za jedzenie :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wulgarne komentarze będą usuwane.
Publikacja zdjęć z bloga tylko za moją zgodą